11-04-08

PIERRE DELIGNE


Of België nog wiskundigen heeft van wereldformaat? Wis en waarachtig!

De Brusselaar Pierre Deligne is emeritus hoogleraar aan het Institute for Advanced Studies. Of dat een referentie is? Wel, ge komt daar niet zomaar binnen he, zelfs niet met een vergevorderde kennis van de tafels van vermenigvuldiging. Grootheden als Einstein, von Neumann en Kurt Gödel deden er onderzoek. Dit jaar werd Deligne vereerd met de Wolf Prize, maar al in 1978 werd hem de Fields Medal toegekend. De Fields Medal wordt vrij algemeen aanzien als de hoogste wiskundige onderscheiding - nog een trapje hoger dan de Abelprijs, de "Nobelprijs" voor wiskunde.

Als U eens wil kennis maken met het werk van Deligne en dus met échte wiskunde, dan kan U bijvoorbeeld dit werkstuk eens nalezen. Printen dus en vanavond meenemen als bedlectuur. Ge gaat redelijk goed slapen, al is het maar in de zalige wetenschap dat ge U daar godzijdank niks moet van aantrekken.

19:25 Gepost door lord in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik was meer geboeid door die joekels. Kan ik ook niet aan doen, hé. Ik ben wel een vent hé, da's dus normaal, hé. Deze reactie heeft me exact 2 uur en 26 minuten gekost. Dat kom omdat dien aap van een Dreads miljaardedju mijn internet én mijn windows aan de zak geholpen heeft. Pierre Deligne zal dat wel verstaan, van die joekels. Ik versta geen demp van zijn werkstuk. Van joekels daarentegen...

Gepost door: jacoja | 12-04-08

De commentaren zijn gesloten.